We kennen ze allemaal, de brillen die het oogmodebeeld cachet geven. Ze zijn nog nauwelijks uit het straatbeeld weg te denken en bestaan in alle vormen, modellen en kleuren. Maar waar dienen ze eigenlijk voor en hoe kwamen ze tot ontwikkeling? We zetten het even op een rijtje.

Een bril is een optisch instrument dat de drager ervan instaat stelt zijn zicht te optimaliseren. Brillen bestaan uit één geslepen glas dat we een lens noemen per oog, die vervat zijn in een montuur, zodat de drager ervan in de mogelijkheid gesteld wordt de handen vrij te houden. De lenzen worden aangepast aan het oog waar ze voor geplaatst gaan worden met de bedoeling het eigen zicht te corrigeren.

Veiligheid
Brillen worden tevens gebruikt ter bescherming van het oog in een onveilige situatie. Zo zijn er lasbrillen die het oog beschermen tegen wegvliegende vonken, maar ook tegen het ultraviolette licht. Daarnaast is er de duikersbril, die is erg handig voor de duiker wil hij zijn ogen kunnen openhouden. Of de skibril, die beschermt tegen te veel binnenkomend licht en/of het zo schadelijke ultraviolette licht. Mensen die op skivakantie gaan, beschermen zich zo tegen sneeuwblindheid.

Het montuur
De kunst zit er in om de montuurmaterialen zo sterk, licht, flexibel mogelijk te maken. Ook streeft men naar de ultieme grondstof die al deze eigenschappen heeft en ook nog eens vrij van irritatie is. Metalen monturen worden tegenwoordig vaak in titanium vervaardigd. Dit omdat dit materiaal al bovenstaande eigenschappen bezit en ook nog eens roestvrij is. Monturen worden tevens vervaardigd van cellulose-acetaat, metaal en kunsstof. Er is een ontelbaar marktaanbod van monturen. De term Oogmode is zelfs een algemeen begrip geworden.